Adventure Camp – KFUM Brevik

 

Träffa jämnåriga med liknande svårigheter

På KFUM Breviks lägergård i Östergötland är alla barn och ungdomar välkomna till de olika lägren som hålls under sommaren. Ett av dessa läger är Adventure Camp som är ett läger riktat till barn och ungdomar med dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter. Syftet med lägret är att få träffa jämnåriga som har liknande svårigheter, träna på engelska och stärka sin självkänsla. Under den period som Adventure camp hålls är det flera nationaliteter på gården. Vi har bland annat deltagare från en systergård i USA som deltar i ett av de längre lägren på gården, vi har även ledare som kommer från bland annat Ryssland, Tyskland, Finland och Storbritannien vilket innebär att allt är på både engelska och svenska.

 

Delta i aktiviteter och utbyt erfarenheter

Som deltagare på Brevik får man utmana sig själv på olika sätt. Man får bland annat chansen att testa på någon av de olika höghöjds aktiviteterna som erbjuds på gården, dessa aktiviteter är bland annat linbana, höghöjdsbana och klättervägg. Utöver höghöjdsaktiviteterna tillbringar man tiden på lägret genom att göra massor av roliga aktiviteter som fyller dagarna med glädje, skratt och kärlek. De obligatoriska lekarna med hela lägret kan vara alltifrån capture the flag, poängjakt eller varför inte en härlig lägerlek från USA till en mysig favorit kvällsaktivitet så som lägerbål. På fritiden finns det alltid saker att hitta på, kanske vill man bara ta det lugnt och prata med kompisarna och ledarna, spela kort, göra armband eller pyssla på annat sätt i hobby, klä ut sig, spela boll, kasta frisbee, bada eller delta i dagens intressegrupp. På Adventure camp åker man ut på en övernattnings hajk vilket innebär att man antingen vandrar eller paddlar kanot en bit för att sedan laga mat tillsammans, bada, kanske berätta historier eller leka några systemlekar och njuta av naturens frihet. Deltagarna som går på Adventure camp får altså göra likvärdiga grejer som de andra lägren på gården men vad som gör det mer till ett läger riktat till dyslektiker/personer med läs- och skriv är att det finns utsatt tid för att ha ett pass där man pratar och byter erfarenheter med varandra. Som Adventure camp ledare och själv dyslektiker höll jag med hjälp av andra ledare med dyslexi ett pass där deltagarna fått prata om vad dyslexi är, hur de ser på det och vad det finns för positiva sidor. Deltagarna har fått chans att byta erfarenheter och ställa frågor till oss ledare.

 

På Brevik har deltagarna inga mobiltelefoner, här umgås vi med varandra och fokuserar på nuet vilket jag personligen tycker är väldigt skönt.

 

Ett lärorikt äventyr

Första gången jag var på Brevik var jag deltagare på Adventure camp. Jag åkte dit utan att känna någon, nervös men förväntansfull. Jag möts av en fantastisk fin miljö och två ledare som visar mig till rummet där jag skulle sova. På Brevik sover man oftast i stugor med runt 8 deltagare i varje stuga. Varje stuga har även en egen stugledare som har extra ansvaret för den stugans deltagare. Under de 10 lägerdagarna på Brevik träffade jag jämnåriga med liknande svårigheter i skolan, fantastiska ledare och förebilder och framförallt så fick jag vänner för livet. Även om jag inte vågade prata speciellt mycket engelska under lägertiden så hörde jag engelska hela tiden och lärde mig mer än vad jag förstod då. Jag växte även väldigt mycket som individ och kom en bra bit på vägen till att acceptera min dyslexi och att vi alla är olika utan att det innebär något dåligt.

 

Jag har kommit tillbaka till gården varje år efter det, först som deltagare på flera olika läger och nu på senare år som ledare.

 

Är du född 2004-2008 så har du chansen att anmäla dig till Adventure camp 2019 och gå på ett helt fantastiskt läger där man träffar massor av nya vänner, uppleva nya saker, har hur kul som hels, byter erfarenheter och blir accepterad för den man är.

 

 

Läs mer på https://brevik.kfum.se

 

/Rebecca