Nu är det sommarlov!

Photography son lying on the sofa and holding his hand smart-phone, the mother sits and looks at his smart phone

Nu är det sommarlov!

Ta vara på möjligheterna att läsa tillsammans. Lyssna till radioföljetonger eller inlästa berättelser. Här kommer tankar, tips och länkar på hur man kan läsa med både ”öronen och ögonen” i sommar.

Läsförmågan tränas genom att vi läser. Den ska underhållas. Det betyder inte att barnen ska läsa som om att det vore ett prov. Ledighet är ledighet. Det ska få vara roligt att läsa. Med serietidningar, favoritserieböcker eller högläsningsboken kan ditt barn fortsätta med sitt äventyr att både lära sig att läsa och att fortsätta med det.

 

Högläsning betyder att tillsammans möta äventyr; så som spännande, sorgliga och roliga. Välj en kort bok om du vill pröva att läsa för ditt barn. Och ja, det är bra att du läser högt, oavsett om ditt barn kan läsa eller inte.

 

”Att läsa är en tur och retur biljett till ett sommaräventyr utanför tid och rum, där solen kan lysa ut ur berättelserna och värma läsarna.”

Så tänker läsambassadör Anne-Marie Körling om sommarläsning.

 

Jag vill lägga till att Inläsningstjänst och Legimus har många bra böcker att läsa/lyssna på. Att hitta rätt nivå att hålla igång läsförmågan är inte så lätt när man har dyslexi. Så låt oss tillsammans hitta sätt som gör att läsningen blir mer och mer lustfylld också för våra barn.

Önskar er en härlig sommar!

Vänligen

Marie Kallin Fredriksson, Riksstyrelsen FDB

 

Marie Kallin Fredriksson arbetar som speciallärare och kommer framöver medverka på vårt Föräldraforum på Facebook

 


Boktips på nätet:

https://www.instagram.com/laslusten/

https://www.instagram.com/legilexi/

https://bokfreak.se/

Några poddar om böcker:

https://www.barnensbokpod.se/

http://dodmanspod.blogspot.se/ (Spökhistorier)

https://player.fm/series/barnradions-bokpris

http://podtail.com/podcast/bokslukarsallskapet/