Simon och Stephani

Här finns alla poddavsnitt från DysseAppen där vi delar med oss av våra erfarenheter av dyslexi och samtalar med inbjudna gäster.

Från avsnitt 10 har en ny generation tagit över DyssePodden, nämligen Simon Helgesson Gruséus och Stephani Melander.


dyssepodden-logo

DyssePodd 1: Gro och Louise beskriver tanken bakom DyssePodden och DysseAppen.


dyssepodden-logo

DyssePodd 2: Gro och Louise berättar om hur de har upplevt sin dyslexi och vilka strategier de har hittat för att hantera den.


dyssepodden-logo

DyssePodd 3: Gro och Louise samtalar med Vera Nord. Vera är artisten som trots sina 13 år redan har släppt sin första skiva. I podden pratar Vera om sin musik och låten ”Dyslexi är bajs” och det gensvar hon har fått på låten från andra barn och tonåringar med dyslexi. De samtalar också om skolan och Vera berättar om sina erfarenheter.


dyssepodden-logo

DyssePodd 4: Gro och Louise samtalar med logoped Sofia Grunér. Hur går en dyslexiutredning till? I denna podd berättar logoped Sofia Grunér hur utredningen går till och vad en logoped gör.


dyssepodden-logo

DyssePodd 5: Gro och Louise samtalar med Tor Ghai. Tor, som själv är dyslektiker, har utvecklat programmet TorTalk och berättar hur talsyntes har förändrat hans liv.


dyssepodden-logo

DyssePodd 6: Hur blir man en bra DysseLärare? Gro och Louise intervjuar sin gymnasielärare Annika som berättar hur hon tänker för att underlätta för elever med dyslexi.


dyssepodden-logo

DyssePodd 7: Tips för bättre studieteknik. Intervju med Anna Tebelius Bodin som forskat på Harvard om lärande och motivation.


dyssepodden-logo

DyssePodd 8: Dyslexi + Styrkor = Sant. Samtal med Susanna Cederquist, musiker och lärare, om dyslexi och styrkor.


dyssepodden-logo

DyssePodd 9: Om att acceptera sin dyslexi. Gro och Louise pratar med Rebecca som går på gymnasiet om att acceptera sin dyslexi.


dyssepodden-logo

DyssePodd 10: Hur gör man för att få ha muntliga prov? Stephani Melander och Simon Helgesson Gruséus, som nu tar över DyssePodden, pratar om hur man kan göra för att få muntliga prov och intervjuar Simons lärare Johan om vad han tycker.


dyssepodden-logo

DyssePodd 11: Om Nationella Proven – Vilka anpassningar har jag rätt till? Stephani och Simon pratar med rektor Camilla Simonsson på Eneskolan och Maj Götefelt på Skolverket.


dyssepodden-logo

DyssePodd 12:. Hur berättar man för kompisar att man har dyslexi? Simon och Stephani delar med sig av sina erfarenheter om att berätta för kompisar.


dyssepodden-logo

DyssePodd 13:. Stephanis sommarprat. Om hur det var att få reda på att hon har dyslexi och vad det har betytt för henne.


dyssepodden-logo

DyssePodd 14:. Om att hantera det som är svårt i vardagen. Stephani och Simon delar med sig om hur de lärt sig hantera svårigheter. De pratar bland annat om att läsa av rätt tid, skilja på höger och vänster och inte minst att orientera sig.


dyssepodden-logo

DyssePodd 15:. Simon och Stephani pratar om hur man hittar sitt bästa sätt att lära och intervjuar en specialpedagog och en kompis.


dyssepodden-logo

DyssePodd 16:. Stephani och Simon intervjuar Sofia Ewerlöf som är verksamhetsansvarig för Prinsparets stiftelse om den kampanj om dyslexi som de kommer starta snart.

dyssepodden-logo

DyssePodd 17:. Simon och Stephani pratar om att välja till gymnasiet och intervjuar Bitte Slättebol som är studievägledare och logoped om man skall tänka på något särskilt när man har dyslexi.

dyssepodden-logo

DyssePodd 18:. Stephani och Simon pratar om vad de tycker deras dyslexi skall kallas. De har hört saker som funktions-nedsättning, handikapp och diagnos men det som känns mest rätt för dem visar sig vara något annat.


dyssepodden-logo

DyssePodd 19:. Talsyntes – varför det är bra att läsa med öronen? Simon intervjuar Logoped Sofia Grunér om talsyntes som hon forskat om.


dyssepodden-logo

DyssePodd 20: I den senaste DyssePodden intervjuar Simon Nic Staeger som är Management konsult. Simon är nyfiken på hur det har varit att plugga på universitetet när man har dyslexi och inte minst; Vad gör en management konsult egentligen?


dyssepodden-logo

DyssePodd 21: Hur är det att gå på universitetet när man har dyslexi? Simon intervjuar Louise som var med och skapade DysseAppen och som har utbildat sig till psykolog. Han undrar bland annat om det var svårt att läsa på universitetet när man har dyslexi och vilket stöd Louise fick.


dyssepodden-logo

DyssePodd 22: Hur kan Bris hjälpa om man mår dåligt? Simon har intervjuat Aminda som är kurator på Bris och Stephanie och Simon pratar om det dom lärde sig att Bris kan hjälpa till med.


dyssepodden-logo

DyssePodd 23: Hur känns det som elev att ha dyslexi? Simon intervjuar Rebecca Andersson som föreläser för lärare och elever om hur det är att ha dyslexi.


dyssepodden-logo

DyssePodd 24: Simon intervjuar logoped Markus Björnström om hur dyslexi kan påverka matematiken.